Úvod Klub História 1919 - 1942 - Prvý duel na Tehelnom poli

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1940 Prvý duel na Tehelnom poli

Príťažlivého súpera pozval ŠK Bratislava na prvý zápas na budúcom veľkolepom štadióne 27. októbra 1940 na Tehelné pole – berlínsku Herthu. Remízu 2:2 najprv zachraňoval Luknár z pokutového kopu a potom svojou typickou bombou. Na historický zápas a udalosť zostava: Tomanovič – Vanák, Bíro – Kováč, Porubský, Chodák – Arpáš, Földeš, Rado, Luknár, Valovič. Škoda, že na medzinárodné futbalové udalosti v hlavnom meste Slovenska stále bohatý rok 1940 mal pre belasých mrzutý záver. V decembri zavítal k Dunaju srbský klub ŠK Jugoslavija Belehrad. Najprv po únavnej ceste vlakom nečakane podľahol ŠK ASO 1:2, ktorý viedol bývalý kapitán belasých Ján Jurčák. Ekonomicky na tú dobu nezvyčajne a dobre podporované fi remné mužstvo sa zabezpečilo aj inak: vypožičalo si popredných ligových hráčov Ferényiho, Bieleka a Ohrívala a prvý z nich strelil vedúci gól, víťazný pridal Halaling. Na druhý deň proti ŠK Bratislava nastúpili Srbi ako vymenení. Predviedli modernú, rýchlu a strelecky účinnú hru a trochu podceňujúci ŠK Bratislava rozdrvili 6:2.

 

 

V Berlíne Hertha porazená 7:1

Keďže ostávalo ešte niekoľko dní do odchodu „ešky“na novoročný zájazd do Nemecka, vyzvali Posádkovú XI. na odvetný zápas za septembrových 7:5. Budúci veľký rival pre bratislavské derby (OAP) pocítil, že už tak skoro to ŠK Bratislava berie vážne a vyhral 4:1, hoci medzi vojakmi boli takí vynikajúci hráči ako Vanák, Ferényi, Ohríval, Krištofík, Janota. V Nemecku ŠK Bratislava dosiahol skvelé víťazstvá. Najprv 29. decembra rozdrvil Herthu Berlín 7:1 (4:0), keď za tuhého mrazu 11-tisíc divákov rozohrievali dve strely Földeša, Luknára a Arpáša a jedna Rada. Mužstvo: Reimann (vypožičaný z Považskej Bystrice) – Vanák, Rado – Kováč, Porubský, Chodák – Valovič, Földeš, Arpáš, Luknár, Bíro nazvali diváci umelcami futbalu a v tlači sa písalo, že trojica záložníkov Kováč, Porubský, Chodák nemá v Európe pár... Berlínsky úspech potvrdili belasí na Nový rok v Lipsku, kde silnú Turu zdolali gólmi Chodáka a Luknára 2:1 (1:0). ŠK Bratislava nezanedbával mimo ligy styky s domácimi súpermi. Doma zdolal TŠS Trnava 5:3, v Nitre miestny AC 5:0. Okrem spomínaných zápasov s Posádkovou XI. hral aj s ďalšími bratislavskými klubmi: ŠK VAS 6:0 (o Štefánikov pohár) a 5:3, ŠK ASO (o dva roky účastník 1. ligy) 8:0 a 4:1, PTE 0:2 (jeden gól strelil Baláži, ktorý po fúzii s ŠK Mestské závody nebol pre „ešku“ perspektívny).

 

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.