Úvod Klub História 1919 - 1942 - Prvý titul pre ŠK Bratislava

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. 
Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

História klubu

Slovan Bratislava je najúspešnejší futbalový klub na Slovensku s najbohatšou a najslávnejšou tradíciou, ktorú si vytváral po viac ako deväťdesiat rokov svojej existencie.

Cieľavedomou, usilovnou prácou si v slovenskom futbale vytvoril najviac prvenstiev. Prvý a doteraz jediný zo Slovenska i z bývalého Česko – Slovenska vyhral jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov v roku 1969, keď vo finále v Bazileji zdolal slávny FC Barcelona 3:2.

1940 Prvý titul pre ŠK Bratislava

Prvý ročník slovenskej ligy 1939/40 charakterizoval duel ŠK Bratislava – AC Považská Bystrica (podľa nariadenia Slovenskej ústrednej športovej rady SÚŠR, ktorá vznikla 7. marca 1939 ako vrcholná slovenská športová organizácia, museli z názvov klubov do konca jarnej súťaže vypustiť cudzie mená a tým v Považskej Bystrici bolo „Sparta“, aj tak sa jej vymazanie oddialilo). Po oficiálnom uzavretí jesennej polovice stáli bok po boku, obaja mali po 18 bodoch, len skóre 57:12 bolo jasne v prospech Bratislavčanov (Považania ho mali 48:16).

Do jarnej odvety 1940 šli belasí už posilnení ďalšími navrátilcami spoza rieky Moravy Ľudovítom Radom z pražskej Sparty, tiež aj reprezentantom ČSR, a Viliamom Vanákom z SK Slezská Ostrava. Iste sa to prejavilo aj na výkonnosti, čo sa ukázalo v medzinárodných zápasoch a početnom zastúpení v reprezentačnom mužstve i mestskom výbere. Na súperových ihriskách sa to na jar 1940 až tak neprejavovalo. V Považskej Bystrici sa derby lídrov skončilo 1:1 a v Topoľčanoch belasí dokonca s outsiderom prehrali 2:3. Doma až na ďalšieho outsidera z Banskej Bystrice každému „nakladali“: TŠS Trnava 4:1, AC Spišská N. Ves 5:0, ŠK Žilina a ŠK VAS po 6:1 a Slávia Prešov 9:1. AC Považská Bystrica už nestačil, nakoniec zaostal za majstrom o štyri body. ŠK Bratislava doviedol tréner Kajmo Müller k prvenstvu s touto najčastejšou zostavou: Vaňatka (Tomanovič) – Šťastný, Vanák – Kováč, Chodák, Bíro (Rado) – Hric (Kostka), Földeš, Porubský, Arpáš, Luknár (Valovič). Kráľom ligových strelcov sa stal Tomáš Porubský s 28 gólmi.

Neprehliadnite

Poznáme program belasých až do siedmeho nadstavbového kola.
Na Tehelnom poli si budete môcť aj naďalej vychutnať pivo Staropramen.
Premiérové ocenenia pre najlepších hráčov a hráčky mesiaca na Akadémii.

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.