Úvod Správy Niké liga Vukomanovič: V derby je to vždy 50:50

Vukomanovič: V derby je to vždy 50:50

V sobotu o 18.30 h je na programe derby medzi FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava.

Najslávnejšie slovenské derby napíše v sobotu 19. augusta (úvodný výkop o 18.30 h) svoje 137. pokračovanie.  V rámci 5. kola Fortuna ligy 2017/18 pocestujú belasí do Trnavy, aby veľkému rivalovi pripravili prvú bodovú stratu v aktuálnej sezóne. Derby, znásobené súbojom prvého a tretieho tímu tabuľky, sľubuje atraktívnu futbalovú ponuku na sobotný večer.

Príprava slovanistov na derby prebieha podľa zaužívaného cyklu. V piatok večer majú naši futbalisti na programe predzápasový tréning a v sobotu vycestujú do Trnavy. Doterajšia bilancia z derby je pozitívna pre Slovan – 58 víťazstiev zo 136 zápasov. Trnava vyhrala len 43-krát a derby sa 35-krát skončilo remízou. Belasí sú v tabuľke so ziskom ôsmich bodov tretí, Spartak je s dvanástimi bodmi na prvom mieste.

„Takéto zápasy by mohli byť každý víkend. Pre také okamihy totiž žije každý tréner i hráč. Na derby sa už veľmi teším. Vieme, že Trnava je prvá a ešte nestratila body. Podľa mňa však derby nemá favorita. Stačí si spomenúť na minulú sezónu, keď sme na jar prehrali trikrát po sebe a všetci nás odpisovali. Išli sme do Trnavy a vyhrali tam presvedčivo 3:0. Myslím si, že v derby je to vždy 50:50. Očakávam, že to bude pekný, atraktívny zápas v dobrej atmosfére. My urobíme maximum, aby sme boli úspešní a priviezli pozitívny výsledok,“ povedal tréner Ivan Vukomanovič pred zajtrajším duelom.

Od stredy trénuje s belasými aj ofenzívny stredopoliar Dávid Holman, ktorý môže hre Slovana pomôcť svojou kreativitou v útočnej činnosti. „Holman s nami trénuje a bude aj v nominácii na zápas v Trnave,“ dodal srbský tréner Slovana. 

Rabiu už možno v nominácii, Saláta dlhodobo zranený

Nigérijský stredopoliar Ibrahim Rabiu počas týždňa trénoval s mužstvom na ihrisku a je možné, že sa objaví v zápasovej nominácii na derby. „Rabiu s nami začal trénovať a verím, že ho budeme môcť použiť aj v zápase. Definitívne sa však rozhodneme až po predzápasovom tréningu. Lepšie je na tom aj František Kubík, ktorý pre zranenie vynechal posledné zápasy. Je možné, že Kubík bude v nominácii, viac uvidíme dnes po tréningu.“

Ivanovi Vukomanovičovi naopak spôsobilo vrásky na tvári zranenie Kornela Salátu zo zápasu s Dunajskou Stredou. Náš stredný obranca doplatil na súboj s útočníkom DAC Šafrankom. Následné vyšetrenia potvrdili tie najhoršie obavy. „Kornel má poranený krížny väz v kolene a bude nám chýbať dlhú dobu. Dobu liečby predpokladáme na približne polroka,“ vyjadril sa Ivan Vukomanovič na adresu Kornela Salátu, ktorého v najbližšej dobe čaká operácia. „Kvôli zraneniam naďalej nemôžeme počítať s Róbertom Vittekom, Mitchellom Schetom a Adamom Laczkom. Musíme veľa improvizovať - prišli noví hráči, niektorí sú zranení, zloženie mužstva sa stále mení. Verím, že to zvládneme čo najlepšie a v augustových zápasoch získame čo najviac bodov," uzavrel srbský tréner Slovana.

Vzájomné zápasy

Historická bilancia i súčasnosť hovoria pre Slovan. Z posledných desiatich meraní síl belasí štyrikrát vyhrali, štyrikrát sa zrodila remíza a Spartak vyhral len dvakrát. Slovan naposledy v Trnave vyhral 3:0 (góly Čavrič, de Kamps, Kóňa).

K vzájomným duelom sa viaže aj historický rekord. Na súboj s Trnavou si na jeseň 1996 našlo na Tehelné pole cestu 22 354 divákov, čo je dodnes najvyššia návšteva na ligovom zápase v dejinách samostatného Slovenska. Belasí vtedy zvíťazili 3:1 po zásahoch Szilárda Németha, Dušana Tittela a Fabia Gomesa. 

Zápas s Trnavou je označený ako "Zápas mesiaca Fortuna ligy," fanúšikovia sa môžu tešiť na sprievodné aktivity na sociálnych sieťach i priamo na štadióne. Jednou z týchto aktivít je tzv. historický návrat z derby z jesene 1993, ktoré sme v Trnave vyhrali 1:0.

FC Spartak Trnava

Trnavčania vstúpili do sezóny 2017/18 pod vedením srbského trénera Nestora El Maestra vynikajúco, vyhrali všetky štyri zápasy a sú na čele tabuľky. V Trnave sa v lete zmenil káder, skončili Halilovič, Schranz, Sloboda či Čögley. Trnava zároveň uskutočnila prestup brankára Adama Jakubecha, ktorý už chytá za Lille. Do kádra naopak pribudli zahraniční futbalisti – stredopoliari Yasin Pehlivan či Vachtang Čanturišvili a útočník Marvin Egho. Z Ostravy prišiel Štefan Pekár a z Brna Tomáš Brigant. Kapitánom tímu je Lukáš Greššák.

Spartak nastúpil v poslednom ligovom zápase v Ružomberku, kde vyhral 2:0, v tejto zostave: Vantruba – Kadlec, Tóth (Hladík), Godál, Čonka - Greššák – Jirka (Lukič), Mihálik (Oravec), Pehlivan, Čanturišvili – Egho

Vstupenky a TV prenos

Vstupenky do sektora hostí si môžu fanúšikovia Slovana zakúpiť aj priamo v Trnave v deň zápasu od 17.00 h, cena bola organizátorom stanovená na 10 Eur. Stretnutie zároveň v priamom prenose odvysiela RTVS na Dvojke.

Zápas 5. kola Fortuna ligy FC Spartak Trnava – ŠK Slovan Bratislava sa odohrá v sobotu 19. augusta od 18.30 h a povedie ho rozhodcovská trojica Sedlák – Tomčík, Chládek.

Nakupuj pohodlne na shop.skslovan.com
Slovan TV
Aktuálne novinky
Vstupenky budú v predaji výhradne online.
Informácia k zdravotnému stavu Kuca.
Pozrite si pozápasové slová nečakaného streleckého hrdinu derby - Matúša Vojtka.

Neprehliadnite

Lukáš Pauschek je novým rekordérom našej ligy.
Cesar Blackman o svojom prvom majstrovskom titule.

Klubové trofeje

Generálny partnerGeneral partner

Hlavný partnerMain partner

Zlatí partneriGold partners

© 2023 ŠK Slovan Bratislava futbal a.s. | Všetky práva vyhradené.All rights reserved.